Hva er en kiropraktor?
Kiropraktorer er offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar. Kiropraktorer fungerer som primærkontakter i førstelinjetjenesten med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Som pasient kan du komme direkte til kiropraktor uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av dine muskel- og skjelettplager.
En kiropraktor har 5 års masterutdanning innen diagnostikk, behandling og forebygging av muskel- og skjelettlidelser, etterfulgt av 1 års turnustjeneste for å få autorisasjon. Dette gir kompetanse til å levere evidensbasert helsehjelp av høy kvalitet.
Kiropraktorene er blant de profesjonsutdannede gruppene som inngår i begrepet autorisert helsepersonell. Helsetjenestene fyller viktige funksjoner i samfunnet og for den enkelte pasient og bruker, og det stilles strenge krav til helsepersonells yrkesutøvelse, kvalifikasjoner og rolleforståelse.
Autorisert helsepersonell har godkjent helsefaglig utdanning og er autorisert av myndighetene til å utøve sitt yrke på en forsvarlig måte. I Norge må helsepersonell ha autorisasjon fra Helsedirektoratet for å kunne praktisere.
For å få autorisasjon som kiropraktor i Norge må man ha fullført en godkjent utdanning på masternivå i kiropraktikk.
Kiropraktoren kan
- Utføre undersøkelse, diagnostisere og behandle med refusjon uten henvisning fra lege
- Henvise pasienter videre til legespesialist eller billeddiagnostisk undersøkelse som røntgen, MR, CT og ultralyd ved behov
- Sykemelde pasienter i inntil 12 uker
Hvilke plager kan kiropraktoren hjelpe deg med?
Kiropraktorers kompetanseområde er bredt og omfatter hele muskel- og skjelettsystemet, ikke bare rygg og nakke. Selv om mange forbinder kiropraktorer primært med ryggsmerter, har de en grundig utdannelse som gjør dem kvalifisert til å diagnostisere, behandle og forebygge lidelser i hele nerve-muskel-skjelett-systemet. Dette inkluderer plager relatert til hodepine, svimmelhet, skulder, hofte, kne, albue, håndledd og fot/ankel i tillegg til rygg og nakke.